Landéns Kakelugnsmakeri grundades 1978 av Allan Landén. Jag hade då gått i lära hos en gammal kakelugnsmakare, Klas Nilsson i några år, först på deltid, men senare tog jag steget fullt ut och ägnade mig åt kakelugnarna på heltid.

Jag är verksam över hela norden, och har aldrig tackat nej till ett jobb var det än se'n har legat!!! (Men de flesta jobben blir ju naturligtvis i västsverige). Redan på tidigt 1970-tal började jag att samla på gamla kakelugnar som då kunde köpas i rivningskvarteren ute i de flesta städerna i Sverige.

Det fanns ju snart nog inte en svensk stad som det inte revs massor av hus i. Massor av ugnar gick naturligtvis i graven vid dessa rivningar, men en del klarade sig tack vare att sådana som Klas och jag var på alerten och köpte upp dem.

På några år hann jag med att skaffa hundratals kakelugnar, det enda problemet var att skaffa plats att förvara dem på! Den stora efterfrågan lät vänta på sig till andra halvan på 1970-talet, och det var också då som jag startade på egen hand. Verksamheten tog omgående fart, och sedan dess har jag murat hundratals kakelugnar i Sverige, Norge och Tyskland.
© Allan Landén 2011